Lapsena isän kanssa värjättiin keitettyjä kananmunia mustikalla ja muutama vuosi sitten koulussa kävin kesällä intensiivisen luonnonvärjäyskurssin, silloin toki padoissa kiehui lankoja. Nyt on tullut taas totaalisesti hurahdettua luonnonväreihin, ja toissa yönä töissä päätin vähän kokeilla värjäyksiä pääsiäistä ajatellen, niin töihin kuin kotiin. Värjäykset toteutin sekä mignon muniin, että keitettyhin muniin.

Värjäykset:
Pinaatti - sulatin pakastepinaattia huoneenlämpöiseksi. Tämän jälkeen annoin munan olla pinaattiliemessä n. puolisen tuntia, sitten vesipesu. (Mignon)
Kurkuma - sekoitin lasinpohjalliseen vettä noin 3 teelusikallista kurkumaa. Annoin munan värjääntyä myös puolisen tuntia, lopuksi vesipesu. (Mignon)
Punajuuri - muussasin viipaleen säilöttyä punajuurta lasinpohjalliseen vettä, annoin munan värjääntyä 30 min. Väri oli aika hailakkaa pesun jälkeen, joten kastoin vielä munan punajuuriliemeen ja laitoin kuivumaan. Näin pinnalle jämähti kirkkaampi väri. (keitetty muna)
Vadelma - sulatin pakastevadelmaa huoneenlämpöiseksi, ja annoin munan värjäytyä 30 min. Vedellä pestessä väri alkoi kuitenkin kuoriutumaan, joten kuivasin munan hyvin varoen. (Mignon)
Mustikka - sulatin pakastemustikkaa. Itseasiassa mustikasta tein kolme kokeilua, ensimmäisen annoin olla puoli tuntia, ja väristä tuli todella tumma. Tämän jälkeen annoin munan olla 10 minsaa vedellä laimennetussa mustikkaliemessä. Edelleen väri oli voimakas. Joten lopuksi vain kastoin munan haaleaan mustikka/vesimehuun. Ja väriksi tuli hempeä sininen, joka on silti väreistä toisiksi kirkkain. (keitetty muna)
Kurkuma & mustikka - ensiksi sekoitin kurkumaa pari teelusikallista lasinpohjalliseen vettä, annoin munan värjääntyä 15 minuuttia, tämän jälkeen lisäsin kurkumaliemeen tippoja mustikkaa, niin että alkuperäinen väri alkoi hieman muuttua. Tämän jälkeen annoin munan värjääntyä vielä toiset 15 minuuttia, ja sitten huuhtelin. Väristä tuli hailakka sininertävän vihreä.


Jos muniin haluaa kirkkaamman sävyn niin värjääminen kannattaa tehdä keittämällä ja lisäämällä etikkaa - hyvät ohjeet löytyvät ainakin täältä.

Seuraavaksi kiinnostaisi värjätä punaviinillä, paprikalla ja voisi kokeilla punasipuliakin. Jännää! ;D Meille ainakin on tulossa munarikkain pääsiäinen ikinä! :D


Kaunista kesviikkoa!! 

♥ Jenni

32 kommenttia:

  1. Huippuidea! Kiitos hyvistä ohjeista! Piti kysyä, tiedätkö millä voisi värjätä elintarvikkeita (muilla kuin keinotekoisilla väriaineilla), mutta sitten huomasin, että edellisessä postauksessahan oli niin upeita keksejä vadelmilla värjättynä! Ihanaa!! Täytyykin kokeilla. Olen luullut sen olevan jotenkin mahdotonta, kun aina värjätään väriaineilla..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu kokeilin vadelman mehua sokerikuorrutteen värjäämiseen ja se onnistui ihan ok. Kun taas yritin samaista valkosuklaaseen, niin suklaa veti täysin koppuraksi. :D Mutta kiva on kokeilla ja oppia. :) Ennen on aina tullut käytettyä väriaineita, mutta nyt on innostunut luonnollisuuteen ja haluais kyllä mahdollisimman minimiin väriaineiden käytön :)

      Poista
  2. Pitäiskö kanssa kokeilla? Näyttää meinaan tosi kivoilta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilemaan vaan! Niin helppoa ja kivaan! :)

      Poista
  3. Kauniita kuvia ja värejä - josko itsekin kokeilisi luonnonvärejä taas vuosien jälkeen:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on kyllä jäänyt vuosiksi, mutta ihana oli taas sukeltaa tähän maailmaan :)

      Poista
  4. Tosi kiva idea :-) ja loppu tulos on kyllä eri kaunis ♡ kuulostaa oikein puoleensa vetävältä ja koukuttavalta hommalta :-) tuli mieli kokeilla kanssa :-)
    Kiitos tästä inspiraatiosta ja ihana :-)♡

    Aurinkoa päivään ♡:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ❤ Ens kerralla jos vähän sais vielä tummemmaksi noita sävyjä :) Mutta todellakin koukuttavaa puuhaa ja ihana värejä! :) Kokeilemaan vaan, jäät säkin koukkuun! ;) Kivaa iltaa ❤

      Poista
  5. Kiitos näistä vinkeistä! En ole IKINÄ värjännyt munia, mutta pakko värjätä niitä tämän jälkeen oikein urakalla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Ihana! Ja lasten kanssa nää luonnonvärit on kyllä ihan mahtavia, et tartte pelätä vaikka mustikkamehu hujahtaisi suuhun ;D

      Poista
  6. Vau! Tätähän pitää kokeilla! Hieno idea taas kerran! Ihania pastellisävyjä. Ota sitten kuvia myös lisäkokeiluista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu kuvat tulee lisäkokeiluistakin, me varmaan hukutaan näihin vielä! ;D Mies antoi jo palautetta, että hirveän kiva kun innostut mutta kun se tuppaa vähän menemään yli....?! :D Mutta ehdottomasti kokeilemaan, kivaa puuhaa :)

      Poista
  7. Joskus koulussa olen munia värjännyt, mutta en sen jälkeen. Pitää joskus kokeilla :-) Ja oi.... Fazerin Mignon munia, slurps! En ole Mignoneita saanut melkein 10 vuoteen, kun ei niitä täällä tunneta.
    Mukavaa viikon jatkoa! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mignonit on niiiiiin hyviä ❤ Ja niiden värjäily on kyllä niin kivaa kun ei tartte miettiä sisällön säilyvyyttäkään :) Nyt vaan munia kiehumaan! ;) Ihanaa viikkoa ❤

      Poista
  8. Ihanaa taas! Mietin eilen sitä massan värjäämistä luonnonväreillä, että onnistuisikohan... Toisaalta, miksei, ainakin joillain väreillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin muuten! :) Tosin muistan kun koulussa sen kerran värjäsin paperimassaa mustikalla, niin sehän meni ja homehtu! ;D Mutta en ehkä sitä ihan oikein sitten säilyttäny...mutta jos kokeilet niin mielelläni kuulen miten kävi ja onnistuiko! :) ❤

      Poista
    2. Entä jos laittais lakkaa päälle? Joko oot kurkannut uusinta Taika-lehteä (3/2014)? Siinä on luonnonväreillä värjätyistä munista juttu, aika makeita :)

      Poista
    3. Joo lakka voiskin muuten toimia hyvin! :) En oo, mut nyt kyllä pitää kurkata! Vielä ois parit värjäykset pääsiäiseksi tehtävä :) Kiitos vinkistä ❤

      Poista
  9. Kivoja kokeiluja!

    Seuraavasi odotan villapaitaa värjätyistä langoista ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ❤ Niin mäkin odotan! Sun tekemänä! ;D Tuon ne langat sulle ;)

      Poista
  10. Kylläpä niistä tulikin kivan värisiä. Sipulinkuorilla olen kokeillut värjätä ja mustikalla, mutta pitäisipä kokeilla muitakin versioita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu sipulinkuorilla pitäisi kanssa kokeilla munanvärjäystä :) Tämä on kyllä kivaa kokeilua! :)

      Poista
  11. Hyvä idea ja näitä täytyykin kyllä kokeilla. Sipulinkuori on myös tuttu ja mustikka :) Mukavaa päivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu tuo mustikka on niin mainio! :) ja nopeasti tulee upeita sävyjä :) Kivaa torstai iltaa! :)

      Poista
  12. Oi kun kauniita! Kurkuma ja mustikka ovat suosikkini :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu niillä sai parhaimmat värit kyllä aikaan! :) Tuo mustikka on turhankin tarttuva! :D

      Poista
  13. Kylläpä tuli nätit! Kiva että on vähän tällaiset pastellisemmat, ei aina tarvii pääsiäisenäkään niin ärjyjä värejä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Mä kyllä tykästyin hentoihin väreihin, keväistä ♥

      Poista
  14. Vau mikä idea!!! Enoäs olekaan ajatellut luonnonväreillä värjäämistä. Minä täällä yritäm tehdä puputikkareita, huh. Saa nähdä minkä näköisiä tulee :) :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu tää värjäily on kivaa puuhaa! :) Oi vau!!! Innolla odotan millaisia oot taikonut!! ♥ Jeee! :)

      Poista
  15. Söpöjä! Olipas taas hyvä vinkki tähän vaiheeseen kun lasten kans olis kiva kokeilla kaikenlaista askartelua pääsiäiseen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu tää on ihan loistava lastenkin kanssa, ja niin mahtava meillä töissä! :) Toimii!!! :) Ja voi miten ootankaan meidän pääsiäistä!!! ❤

      Poista

Viestisi ilahduttaa minua ❤